Zoeken

Stichting Marmoucha uit Amsterdam dreigt te verdwijnen

11 juli 2012 - 14:05 - Wereld

©

Slecht nieuws voor liefhebbers van Noord-Afrikaanse kunst en cultuur, stichting Marmoucha dreigt teloor te gaan door een einde aan de meerjarige subsidie. Marmoucha brengt Noord-Afrikaanse muziek in al haar uitingsvormen (van traditioneel tot modern, van pop tot klassiek) naar Nederlandse podia.

Wie ooit in Nederland op een podium muziek uit Noord-Afrika hoorde, heeft dat hoogstwaarschijnlijk aan Stichting Marmoucha te danken. In de afgelopen veertien jaar bouwde Marmoucha, aan een bloeiende Noord-Afrikaanse culturele scene met toekomst.

Dat perspectief dreigt een illusie te worden nu de Amsterdamse Kunstraad geen brood ziet in het artistieke aanbod van Marmoucha. De stichting wordt in het advies aan de wethouder gereduceerd tot intermediair, en dat is een rol die podia in het huidige internettijdperk door een paar muisklikken zelf kunnen vervullen, aldus de Kunstraad. Deze stelling van de Kunstraad is een gok, die het ergste doet vrezen voor de toekomst van muziek uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten in Nederland.

Het Fonds Podiumkunsten in Den Haag meent dat de subsidieaanvraag van Marmoucha 52 minuten te laat werd ingediend. De uitspraak werd door Marmoucha aangevochten, maar de rechter oordeelde afgelopen vrijdag dat het Fonds Podiumkunsten de aanvraag van Marmoucha toch niet in behandeling hoeft te nemen.

Veertien jaar werk aan een uniek segment programmering in Nederland en in Marokko lijkt vanwege een kwestie over minuten, te worden vernietigd. Structureel aanbod in voorstellingen met Noord-Afrikaanse muziek verdwijnt hiermee. Het publiek zal nog zelden voorstellingen met Noord-Afrikaanse muziek kunnen beleven op de Nederlandse podia.

Teken de petitie "Behoud Noord-Afrikaanse kunst en cultuur in Nederland"
Stichting Marmoucha

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team