Zoeken

Chemische wapens: Riffijnen eisen vergoeding van Spanje

24 februari 2015 - 19:25 - Marokko

©

Een groepering van Amazigh-verenigingen heeft een brief aan Koning Felipe VI van Spanje geschreven waarin zij een vergoeding vragen "voor de voorbije en huidige gevolgen van het gebruik van chemische wapens" tijdens de oorlog in het Rifgebergte tussen 1921 en 1927.

Rachid Raha, voorzitter van het ’Amazigh wereld assemblee’, vertelde aan persagentschap EFE dat de brief werd verzonden na een conferentie in Nador over de chemische oorlogsvoering in de Rif.

Raha stelt dat 80% van de kankerpatiënten die momenteel in het Avicennes ziekenhuis in Rabat worden behandeld afkomstig zijn uit de Rif. Een gevolg volgens hem van het gebruik van chemische gassen door Spaanse soldaten tijdens de oorlog.

De ondertekenaars van de brief oordelen dat Spanje een historische schuld heeft tegenover de Rif. Verschillende eisen worden in de brief opgesomd. Een eerste eis is de officiële erkenning door Spanje van het gebruik van chemische wapens en een herziening van de officiële geschiedenis.

De groep stelt ook voor om de slachtoffers financieel te vergoeden en ziekenhuizen en oncologiecentra in de Rif-regio te bouwen.

Tussen 1912 en 1956 werd het noorden van Marokko door Spanje gekoloniseerd. In de jaren 1920 kwam de Rif in opstand onder leiding van Abdelkrim El Khattabi. Om de opstand te onderdrukken maakte Spanje gebruik van chemische wapens.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team