Zoeken

’Aanwezigheid Spanje in Marokkaanse Sebta en Melilla niet legaal’

28 september 2013 - 13:30 - Wereld

©

"De aanwezigheid van Spanje in de Marokkaanse steden van Sebta en Melilla is niet legaal." Dat verklaarde de Britse Europarlementariër Ashley Fox dinsdag in het bijzijn van de Spaanse Premier Mariano Rajoy.

Na een pleidooi van Rajoy over de soevereiniteit van Spanje over Gibraltar voor het Europees Parlement, nodigde Ashley Fox hem uit om eerst de geschillen met Marokko over Sebta en Melilla op te lossen, alvorens Gibraltar op te eisen aan Groot-Brittannië.

"Misschien moet Spanje zich zorgen maken over de legitimiteit van de aanwezigheid van haar koloniën in Noord-Afrika, in plaats van Gibraltar en het Verenigd Koninkrijk lastig te vallen", aldus Fox.

Mariano Rajoy herinnerde er daarop aan dat de Rots van Gibraltar nog steeds op de officiële VN-lijst van te dekoloniseren gebieden stond.

In een referendum in 2002, koos 98,48% van de bewoners van Gibraltar ervoor om onder Britse soevereiniteit te blijven en hun fiscale voordelen te behouden.

Het conflict tussen Spanje en Groot Brittannië liep deze zomer bijna uit de hand. Britse media spraken een tijd lang over de mogelijkheid van een gewapende interventie.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team