Zoeken

Spanje "beveiligt" Alborán, Marokko blijft eiland claimen

18 juni 2024 - 15:30 - Wereld

©

Spanje heeft actie ondernomen om zijn soevereiniteit over het betwiste eiland Alborán te benadrukken, in reactie op de aanhoudende Marokkaanse claims.

Het Spaanse Instituut voor Hydrografie heeft een team naar Alborán gestuurd om de kustlijn in kaart te brengen en een getijmeter te installeren voor het monitoren van getijden. De operatie werd uitgevoerd met behulp van een drone met optische en lidar-sensoren, meldt El Debate.

Lees ook: Marokko maakt aanspraak op "Spaanse" eilanden en rotsen

Sinds 1997 is er permanent een eenheid van de Spaanse marine gestationeerd op Alborán om de veiligheid van het eiland te waarborgen. De laatste jaren heeft Marokko herhaaldelijk aanspraak gemaakt op de Chafarinas-eilanden, Alborán, Perejil, de rotsen van Al Hoceima en Vélez de la Gomera, en de bezette enclaves Ceuta en Melilla.

Lees ook: Nieuwe spanningen tussen Marokko en Spanje

Tijdens een recent bezoek aan Alborán benadrukte minister van Defensie Margarita Robles dat "het eiland een prioriteit is geworden" vanwege de recente toestroom van migranten. Er zijn plannen om nieuwe veiligheidssystemen, toegangspunten, watervoorziening en elektriciteitsvoorziening te installeren om de veiligheid op het eiland te versterken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team