Zoeken

Groep Marokkaanse strijders tot terroristische organisatie verklaard door Washington

28 september 2014 - 21:52 - Wereld

©

De Verenigde Staten hebben de beweging Sham Al-Islam, vooral bestaande uit Marokkaanse Syriëgangers, tot terroristische organisatie verklaard.

Sinds begin september zijn de leden van Harakat Sham Al-Islam dus officiële vijanden van de Amerikanen en hun bondgenoten.

Sham Al-Islam werd opgericht door drie voormalige Marokkaanse Guantanamo-gevangenen, Brahim Benchekroun, Mohamed Mazouz en Mohamed Alami. Alle drie kwamen eerder al in aanraking met de Marokkaanse en buitenlandse justitie.

Brahim Benchekroun werd na de aanslagen van 11 september 2001 in New York gearresteerd. Hij bevond zich toen in de Pakistaanse stad Lahore om, naar eigen zeggen, theologie te studeren. Hij werd enkele weken in Pakistan vastgehouden alvorens in Guantanamo te belanden. Hij verbleef twee jaar in het detentiecentrum en werd nadien aan Marokko uitgeleverd. In Marokko belandde hij opnieuw in de gevangenis en kwam pas na acht maanden vrij. In 2007 werd hij verdacht van samenwerking met terroristische groeperingen.

Vorig jaar vertrok Benchekroun naar Syrië waar hij afgelopen april omkwam bij gevechten. Mohamed Mazouz werd de nieuwe leider van Sham Al-Islam. De beweging wordt door Washington van oorlogsmisdaden in Syrië beschuldigd.

Reageer op Facebook

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team