Zoeken

Dialy doorbreekt taboe rond seksualiteit Marokkaanse vrouw

4 december 2012 - 12:53 - Cultuur

©

Tussen opgehangen slipjes, babbelen drie vrouwen over de seksualiteit van vrouwen in Marokko. "Dialy", het is van mij, het is van mij, roept één van hen, verwijzend naar haar vagina.

"Dialy" is een opstand tegen de taboes in Marokko, met als hoofdthema de maagdelijkheid. Deze is heilig voor de Marokkanen, die nog steeds een doek met bloed tonen na hun huwelijksnacht, om te bewijzen dat de bruid maagd was.

Het stuk begint met de vraag "Hoe heet het vrouwelijke geslachtsorgaan in Marokkaans dialect (darija)?". De actrices spelen verschillende personages naarmate het toneelstuk vordert. Één van hen roept op een bepaald moment: "Dit is mijn vrouwelijkheid, ik ben een vrouw en mijn vagina gaat overal met me mee, naar de markt, op school, de hamam en zelfs de moskee, dus het is van mij".

Het toneelstuk, gespeeld sinds juni, gaat ook over vrouwengeweld. Zo wordt een vrouw met geweld anaal gepenetreerd, waarna haar familie God dankt omdat ze nog maagd is.

Voor het toneelstuk, geïnspireerd door "De Vagina Monologen" van Eve Ensler, werden meer dan 150 Marokkaanse vrouwen gedurende zeven maanden ondervraagd.

In Marokko, waar de islamitische partij aan de macht pleit voor "propere kunst", zorgt het stuk voor de nodige controverse.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team