Zoeken

Minder seksistische schoolboeken volgend schooljaar in Marokko

23 juni 2016 - 12:45 - Marokko

©

In Marokko heeft het ministerie van Onderwijs de herziening van honderden schoolboeken voor volgend schooljaar bekendgemaakt.

Volgens Akhbar Al Yaoum werden ruim 390 schoolboeken herzien. Ook werd uit 147 schoolboeken « gevaarlijk inhoud » weggehaald.

De herziening betreft onder meer boeken over de Islam, waarin bijna alle meisjes een hoofddoek dragen, aldus Fouad Chafiki, belast met de wijziging van de schoolboeken.

Volgens Chafiki is de Marokkaanse samenleving namelijk niet uniform en moet er ook rekening worden gehouden met meisjes en vrouwen die geen hoofddoek dragen. Ook de naam van de lessen verandert van « Islamitisch onderwijs » naar « Religieuze opvoeding ».

De verantwoordelijke spreekt eveneens over het woord « haram ». Zo werden in sommige schoolboeken schaakspelen haram genoemd, dit terwijl er in Marokko een Koninklijke schaakbond bestaat.

Chafiki geeft nog meer voorbeelden zoals de plaats van gehandicapten in de Marokkaanse samenleving en het seksistisch beeld van een vader en een zoon die samen televisie kijken terwijl de moeder en haar dochter in de keuken bezig zijn.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team