Zoeken

Aftellen naar Offerfeest begonnen in Marokko

15 oktober 2012 - 20:18 - Marokko

©

Eid al-Adha of het Offerfeest staat weer voor de deur. In Marokko en elders bereidt men zich voor op het belangrijkste feest in de Islam, dat dit jaar wordt gevierd op 25 of 26 oktober.

Voor Marokkanen wordt het weer een heel dure zaak. Ook al is het aanbod voldoende, 7,5 miljoen beesten voor 5,2 miljoen vraag volgens het ministerie van Landbouw, stijgen de prijzen opnieuw extra snel.

Het Offerfeest is net als de Ramadan een periode van extreme uitgaven in Marokko. De gemiddelde Marokkaan, die jaarlijks slechts 12 kilo rood vlees verbruikt, aarzelt niet om, door de sociale druk, een "Eid Al Adha-lening" aan te gaan, of een deel van zijn bezitten te verkopen. Volgens het ministerie van Landbouw, draait de jaarlijkse omzet van het Offerfeest rond 7 à 8 miljard dirham!

Sommige kiezen daarom om een schaap via internet te kopen, een concept gelanceerd in 2006 door Nabil Al Aramin, veefokker in El Jadida, en sindsdien overgenomen in verschillende landen. Anderen zullen de Sardi-beurs bezoeken, een schapenbeurs dat van 16 tot 25 oktober wordt gehouden in El Brouj, provincie Settat. De bedoeling van de organiserende NGO, is de tussenpersonen te omzeilen die tot drie keer meer meer vragen dan de prijs bij de producent.

Meer dan een spirituele rite, is het Offerfeest uitgegroeid tot een sociale verplichting in Marokko. We herinneren ons bijvoorbeeld het geval van een soldaat die zelfmoord had gepleegd omdat hij zich geen schaap kon veroorloven voor het schappenfeest vorig jaar in Taza.

Enkel Hassan II was deze verplichting tegengegaan door in 1996 en 1998 aan de Marokkanen te vragen geen schaap te offeren. Marokko had toen sterk geleden onder de droogte.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team