Zoeken

Offerfeest 2011: 120.000 schaapleningen in Marokko

9 november 2011 - 09:00 - Economie

©

Credit Zwin, Hawle Smin: allen aantrekkelijke argumenten voor vaders die tijdens het Offerfeest een schaap willen voor de familie. Dit jaar schatten kredietgevers op 120.000 het aantal consumptie-leningsaanvragen voor de aankoop van een schaap.

Kredietprofessionals gebruiken alle middelen om klanten aan te trekken tijdens dergelijke perioden (ook Ramadan, nieuw schooljaar,...), en bieden gemakkelijk leningen aan zeer lage- of zonder kosten aan.

Dergelijke leningen, gemiddeld terugbetaalbaar op 18 maanden, variëren van 3000 tot 5000 dirham en worden voornamelijk gebruikt om potentiële klanten voor belangrijkere kredieten aan te trekken.

De financieringsbedrijven mikken het met deze consumptiekredieten vooral op staatsambtenaren, een logische beleid aangezien dit categorie zich 15,6 miljard toe-eigent op de 32 miljard dirham kredieten in 2010 gecontracteerd in het land.

Consumentenkrediet is in Marokko, net als elders, vaak een vicieuze cirkel. Honderden klanten van "nul procent schaapkredieten" die niet in staat zijn hun afbetaling te respecteren, contracteren andere kredieten om de eerste, plus de strafpunten, terug te betalen.

Enkel voor het offerfeest 2011, schatten kredietprofessionals op 43 miljard dirham het aantal aangevraagde leningen.

Bladna.nl