Zoeken

Riffijnse filmavond in Rotterdam

19 mei 2015 - 22:30 - Cultuur

©

Zaterdag 30 mei presenteert Bades Cineclub een bijzondere filmavond in Cinerama filmtheater in Rotterdam. Tijdens deze avond worden twee films vertoond: De indrukwekkende documentaire ’Briser le silence’ en de ontroerende speelfilm ’Adios Carmen’.

Thema van de avond is: ‘Vlucht voor de vrijheid’. De vlucht van Riffijnen naar Europa was niet slechts een "broodrevolutie", maar tevens een vlucht van onderdrukking en vernedering. Een vlucht voor vrijheid. Deze onderdrukking en vernedering en de vlucht voor of naar vrijheid gold ook voor een hoop Spanjaarden, die het dictatoriale regime van Francisco Franco uiteindelijk ontvluchtten.

Dit is de gemeenschappelijke raakvlak van beide films die vertoond zullen worden: onderdrukking en vernedering en de vlucht voor of naar vrijheid. De films die op deze avond worden vertoond, zijn recente producties uit twee verschillende disciplines.

Briser le Silence (Tarik El Idrissi)

In 1958 en 1959 kwam het tot een harde botsing tussen de Riffijnen en het zojuist opgerichte Marokkaanse leger. De onder bevel van latere koning Hassan II opererende leger liet zich niet onbetuigd. De relatief vreedzame opstand werd hardhandig onderdrukt, met vele doden, gewonden, verkrachtingen en verdwijningen tot gevolg. Het gebied werd onder militair bestuur geplaatst, en een schrijnend isolement volgde. De documentaire laat levendige getuigenissen zien en horen van mensen die de opstand en onderdrukking ervan aan den lijve hebben ondervonden.

Adios Carmen (Mohamed Amine Benamraoui)

In Nador wacht de tienjarige Amar op de terugkomst van zijn moeder uit België. In de tussentijd wordt Amar verzorgd door zijn strenge oom. Amar lijkt aan zijn lot te zijn overgelaten en wordt gepest wordt door zijn vrienden. Hij vindt echter een goede vriendin in de zojuist naar Nador gemigreerde Spaanse buurvrouw Carmen, die aldus in ballingschap leeft. Zij werkt bij de lokale bioscoop. Carmen laat hem de wereld ontdekken zoals hij deze niet eerder kende. Maar dan moet Carmen ook vertrekken.

De regisseurs van beide films zullen aanwezig zijn en er zal een nabespreking plaats vinden. Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch zal de opening verzorgen. Beide films hebben Nederlandse ondertiteling.

Persbericht

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team