Zoeken

Debat: de Rif tussen marginalisatie en het streven naar autonomie

1 juni 2015 - 10:23 - Wereld

©

In de Rif klinkt de laatste jaren de roep naar een bepaalde mate van zelfbeschikking of decentralisatie steeds harder. Verschillende vormen van zelfbeschikking passeerden de revue. Verschillende uitersten worden ook flink bediscussieerd. Naast de roep om autonomie kennen we ook de administratieve decentralisatie die de Marokkaanse autoriteiten hebben voorgesteld. Het onderwerp leeft ook onder de Marokkaanse gemeenschap in Nederland en België waarvan een groot deel uit de Rif komt.

De Benelux afdeling van De Beweging voor Autonomie in de Rif organiseert op 6 juni een politiek debat om 19:00 aan de grote kerkplein 9 in Rotterdam. Waarom streeft deze beweging naar deze bestuursvorm en waarom ziet zij deze als de beste vorm? Tijdens het debat zullen ook andere bestuursvormen besproken worden, zoals het Belgische federale systeem en de autonomie in zuid-Koerdistan. Hoe verhouden deze bestuursvormen zich met het centraal gezag en waarin verschillen zij van elkaar?

Sprekers

Abdelilah Stitou is bestuursvoorzitter van de Riffijnse beweging voor autonomie MAR (Mouvement pour l’autonomie du Rif). Stitou zal vertellen over de ontstaansgeschiedenis van de beweging en de relatie ervan met de jarenlange marginalisatie van de Rif.

Fauzaya Talhaoui is oud Kamerlid en gemeenteraadslid voor de SP.A in Antwerpen. Zij zal een introductie geven over de structuur van het Belgische federale systeem en de verhoudingen hiervan op zowel nationaal als internationaal niveau.

Sheruan Hassan is vertegenwoordiger van de Koerdische partij PYD (Democratische Unie Partij) in Nederland. Hij zal een introductie geven over de verschillende Koerdische autonomieën in zuid Koerdistan (Noord-Irak en Syrië). Hij zal tevens spreken over hoe de partijvisie m.b.t. autonomie zich verhoudt met het Koerdisch ideaal van een verenigd land.

Na het politiek debat zal de Benelux-afdeling van de Riffijnse beweging voor autonomie aan het publiek gepresenteerd worden. De avond wordt afgesloten met Koerdische en Riffijnse live muziek.

Info: zaterdag 6 juni 2015 | 19:00 | Grotekerkplein 5, 3011 GC Rotterdam | toegang gratis

Persbericht

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team