Zoeken

Opnieuw oproep om Algerijnse dadels te boycotten in Marokko

17 maart 2023 - 12:00 - Marokko

©

Aan de vooravond van de maand Ramadan zou de invoer en verhandeling van Algerijnse dadels in Marokko verboden kunnen worden. Dat is althans wat oppositiepartijen in het parlement willen.

Volgens oppositiepartijen in het Marokkaans parlement bevatten Algerijnse dadels kankerverwekkende stoffen door een overmatig gebruik van pesticiden. Ze zouden daarom ook niet voldoen aan de internationale veiligheidsnormen. Naar aanleiding hiervan roepen ze minister Ryad Mezzour van Industrie en Handel op om de invoer en het op de markt brengen van Algerijnse dadels te verbieden, meldt Assabah.

Lees ook: Sterke prijsstijging dadels vlak voor Ramadan in Marokko

De partijen roepen eveneens op tot de vervolging van verkopers die de oorsprong van de Algerijnse dadels verbergen of het etiket veranderen om ze op de Marokkaanse markt of in het buitenland te verkopen. Nu de maand Ramadan nadert, "wordt het debat hernieuwd over de kwaliteit van de producten die tijdens deze heilige maand het meest worden geconsumeerd, en bovenaan de lijst staan de dadels", aldus PPS-Kamerlid Addi Chajiri in een schriftelijke vraag aan de minister.

Lees ook: Dadelproductie: Marokko verhoogt zijn ambities

Volgens het Kamerlid zijn de Marokkaanse dadels veel beter dan die uit de buurlanden, met name de Algerijnse, die de nationale markt overspoelen en niet aan de veiligheids- en gezondheidsnormen voldoen. Hij hekelde ook de clandestiene invoer van dadels in Marokko door middel van smokkel via Mali, Mauritanië en de Guerguerate-grensovergang.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team