Zoeken

Marokkaan fietst door 24 Afrikaanse landen (video)

16 augustus 2021 - 18:20 - Marokko

©

De Marokkaanse Othmane Zolati verliet Marokko om met de fiets door 24 Afrikaanse landen te reizen. Hij vertelt over zijn reis en zijn goede herinneringen aan de Kenianen.

De reis begon in 2015. Othmane Zolati was 20 jaar oud en wilde zijn droom waarmaken: een reis naar Kaapstad in Zuid-Afrika. De jongeman verliet zijn woonplaats in de buurt van Casablanca met 80 dollar op zak, een kleine rugzak en een zakcamera, en doorkruiste 24 landen in vier jaar tijd. Hij legde een afstand af van 30.000 km door te lopen, liften, fietsen en skateboarden. Hij kwam aan in Kenia waar hij drie maanden verbleef. Hij verdwaalde op de woestijnvlaktes van Turkana gedurende vijf dagen zonder voedsel of water. "Ik bleef mijn fiets door dik zand duwen; soms kon ik het pad volgen, maar door een gebrek aan concentratie kon ik niet zien of ik al eerder op die plaats was geweest of niet," vertelt hij aan Sunday Nation.

Lees ook: Marokkaan reist door heel Afrika met de fiets

Hij wist zijn weg uit de woestijnvlaktes te vinden en kampeerde in een nationaal park in Turkana, voordat hij weer verder trok. "Een van de beste ervaringen was een verblijf van meer dan een week in een Masai-dorp. Het was niet lang genoeg om alles te begrijpen, maar het bracht me in contact met de gemeenschap." Othmane zegt dat hij geen problemen had om met de kinderen in de dorpen te communiceren, omdat zij beter Engels spreken dan hij. "De mensen zijn erg vriendelijk en ik houd van de diversiteit in Kenia. Elke stam heeft zijn eigen cultuur - de Kikuyu, de Luos, de Turkana, de Samburu, de Swahili... Ik ging naar de dorpen van verschillende stammen en elke stam had zijn eigen draai."

Verder op zijn weg, ontdekte hij Nairobi. "In Nairobi was er een ander energie na zo lang in de woestijn te zijn geweest in Turkana. Het kostte me wat tijd om me aan te passen aan het verkeer, maar toen ik eenmaal het fietsen in Nairobi tussen de matatus (minibus voor personenvervoer) had overleefd, wist ik dat ik veilig door Afrika kon reizen zonder aangereden te worden door een auto of bus," zegt de jonge Marokkaan. Hij houdt van het Keniaanse eten, vooral githeri, pilau of chapati geserveerd met eieren, kool en uien. Hij houdt ook van het nachtleven in Nairobi. Mensen hebben hem geïntroduceerd tot songs van de Tanzaniaanse rapper Darassa, maar hij was ook blij toen hij er de muziek van de Amerikaans-Marokkaanse rapper French Montana hoorde.

Lees ook: Marokkaan fietst 8000 km van Casablanca naar Mekka

Othmane bracht ook tijd door met het de Hamer bevolking in Ethiopië en de Himba in Namibië. "De diversiteit (van culturen) op dit continent is ongelooflijk. Oost-Afrika is zo anders dat het net een ander continent lijkt," zegt hij. Tijdens zijn reis moest hij werken om geld te verdienen. "Ik heb gewerkt als visser in Senegal, als mecanicien in Mali, als schoenenverkoper in Ivoorkust en als reisleider in Zanzibar. Hij heeft ook wat gezondheidsproblemen gehad. "Ik ben niet ziek geworden in Kenia, maar ik heb twee keer malaria gehad in Ivoorkust en één keer in Malawi.

Uiteindelijk bereikte hij Zuid-Afrika, waar hij zich naar eigen zeggen niet veilig voelde, maar hij was wel blij Kaap Agulhas te hebben bereikt. "Ik huilde omdat het één van de gelukkigste momenten van mijn leven was. Ze zeiden dat ik het niet zou halen. Ze zeiden dat ik verslonden zou worden. Ze vertelden me dat het niet mogelijk was, maar hier ben ik. Kijkend naar mijn doel. Het zuidelijkste puntje van Afrika."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team