Zoeken

Oppositie Marokko wil nationaliteit afnemen aan Joodse Marokkanen in Palestijnse gebieden

8 april 2015 - 17:19 - Marokko

©

De oppositie heeft een wetsvoorstel ingediend inzake Marokkaanse joden die in de sinds 1967 bezette Palestijnse gebieden wonen. De oppositie wil dat hen de Marokkaanse nationaliteit wordt afgenomen.

Het amendement van de nationaliteitswet werd aan de Commissie Justitie en wetgeving voorgelegd door de Istiqlal, USFP, UC en PAM. Wanneer de tekst door de commissie zal worden besproken is nog niet bekend.

De oppositie stelt in het voorstel dat de kolonisatie van Palestina door Israël een ernstige schending is van de internationale overeenkomsten en verdragen van de mensenrechten.

In de huidige wet kan men de Marokkaanse nationaliteit verliezen als men "voor een buitenlandse staat handelingen uitvoert die in strijd staan met het Marokkaan zijn of schadelijk zijn voor de belangen van Marokko".

Een verantwoordelijke van de PJD vertelde ons dat de tekst nooit zal worden goedgekeurd. Eind 2013 had het Marokkaans Parlement tegen een wetsvoorstel over de normalisering van de betrekkingen met Israël gestemd. De tekst voorzag tot 5 jaar gevangenisstraf en een boete van maximaal 100.000 euro voor iedere Marokkaan die Israël bezocht.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team