Zoeken

Marokko: wetsvoorstel voor intrekking nationaliteit Joodse Marokkanen in Israëlische kolonies

10 januari 2018 - 12:45 - Marokko

©

De PAM-partij gaat in de komende dagen een wetsvoorstel indienen om de Marokkaanse nationaliteit in te trekken van alle Joodse Marokkanen die in Israëlische kolonies leven.

De partij weigert over het voorstel te spreken maar partijleider Ilyas El Omari zou daar met de voormalige baas van Hamas, Khaled Mechaal, hebben gesproken tijdens diens bezoek aan Marokko in december.

In april 2015 was een gelijkaardig voorstel ingediend door de Istiqlal, USFP, UC en PAM partijen. Ook toen bepaalde de tekst dat Joodse Marokkanen in Israëlische kolonies op Palestijns grondgebied de Marokkaanse nationaliteit moesten verliezen.

De initiatiefnemers baseerden het voorstel toen op artikel 19 van de nationaliteitswet. Volgens de tekst verliest iedere Marokkaan die een missie vervult voor een ander land of leger die in strijd staat met het nationaal belang, zijn nationaliteit zes maanden na het bevel te hebben gekregen van de Marokkaanse autoriteiten om daarmee te stoppen.

In 2013 was in Marokko een ander wetsontwerp tegen de normalisatie met Israël geweigerd. Dat gebeurde onder internationale druk, met name van de Verenigde Staten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team