Zoeken

Onderzoek naar politiegeweld tegen betogers in Inezgane

11 januari 2016 - 14:30 - Marokko

┬ę

De nationale veiligheidsdienst DGSN heeft een onderzoek gestart naar buitensporig politiegeweld tegen demonstranten in Inezgane afgelopen donderdag. Tientallen studenten raakten gewond.

Politiebaas Abdellatif Hammouchi heeft het onderzoek bevolen en belooft onmiddellijke en strenge sancties tegen agenten die schuldig worden bevonden aan overmatig gebruik van geweld. Dat meldt Al Ahdath Al Maghribia.

Het ministerie van Binnenlandse zaken had afgelopen weekend in een verklaring laten weten dat de betoging verboden was. Sommige studenten in Casablanca, Marrakech en Inezgane "besloten om toch de demonstreren en de wet te schenden". Sommige partijen "die het gewoon zijn om de eisen van sommige categorie├źn te benutten voor hun eigen belangen, hebben ervoor gekozen om de strijdkrachten te provoceren". Bij de incidenten vielen "lichtgewonden", aldus het ministerie.

De studenten demonstreerden tegen een nieuw besluit van het ministerie van Onderwijs om hen na hun opleiding een toegangswedstrijd op te leggen. De studenten eisen een baan in de openbare sector zonder toegangswedstrijd. Zij protesteerden ook tegen de verlaging van hun studentenbeurs van 2500 dirham naar 1200 dirham.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team