Zoeken

Onderzoek naar buschauffeur die Marokkanen op bus weigerde in Amsterdam

16 januari 2018 - 16:45 - Marokkanen in het buitenland

©

Dounia mocht op 21 november vorig jaar niet op een stadsbus in Amsterdam stappen van de chauffeur omdat ze van Marokkaanse afkomst is.

De man vertelde haar dat hij haar "soort mensen" niet in zijn bus wilde en weigerde haar, en een ander Marokkaans meisje, de toegang tot het voertuig.

Een passagierster greep in en dreigde de chauffeur waarop hij de 14-jarige Dounia en het ander meisje uiteindelijk liet instappen.

Aicha, de moeder van Dounia, weigert het erbij te laten. Ze deed aangifte van discriminatie bij de politie en meldde het incident bij het vervoerbedrijf GVB. Het incident werd gefilmd door een camera in de bus maar twee maanden later is de zaak nog steeds niet opgelost.

Dounia stelt dat de chauffeur "een grotere Hollandse man met kort haar" was. Volgens het GVB voldoet geen enkele chauffeur aan dat signalement en werden de bewakingsbeelden nog voor ze konden worden gecontroleerd automatisch vernietigd "uit privacyoverwegingen". Vier buschauffeurs werden over het incident aangesproken maar dat leidde tot niets. De politie onderzoekt de zaak verder en zal naar verwachting nog meer chauffeurs horen.

"Mijn kinderen spreken niet eens Marokkaans! Het voelt als een wake-up-call. Nederland ziet ons gewoon als buitenlanders: je blijft altijd Marokkaan.", zegt Aicha, die wil dat de chauffeur ontslagen wordt. "Zo iemand hoort niet op de bus te zitten."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team