Zoeken

Moslims België onder de loep

20 november 2011 - 15:00 - Wereld

©

Op de één miljoen inwoners van de Belgische hoofdstad Brussel zijn er 236.000 Moslim, dit is één op vijf. De laatste jaren ontstonden als het ware "moslimterritoria" in Brussel, de stad waar Moslims hun identificerende wereld heropgericht hebben. In zijn boek "l’Iris et le Croissant" duikt de socioloog Felice Dassetto in de complexe wereld van de moslimbevolking van de Europese hoofdstad.

Fundamentalistische tendensen bestaan, maar hun macht is relatief, zegt Felice Dassetto, die ook van mening is dat de islamitische gemeenschap van diverse afkomst gehecht is aan haar etnische en religieuze identiteit en dat er op termijn een gereformeerde islam zal ontstaan.

Deze Moslims, die hun inspraak laten gelden in België, blijven meestal verbonden aan de voorschriften van de islam en hechten bijvoorbeeld veel belangstelling voor islamitisch financieren.

In zijn boek dat donderdag gepresenteerd werd aan de Koninklijke Academie van België, schrijft Felice Dasseto dat "de islam een ​​structurerend effect van de stedelijke ruimte is" en adviseert de staat om de uitdaging van de ontwikkeling van de islam in België te begrijpen en afstand te nemen van "de islam die wordt ingevoerd door de ambassades."

De socioloog roept de gemeenschap op om deel te nemen aan de "decommunautarisatie" van de islam in Brussel en schetst een psychologisch profiel van de Moslims in België.

Deze Moslims, wiens religieuze en etnische identiteiten door mekaar lopen, blijven meestal gehecht aan hun land van herkomst. De Marokkanen bijvoorbeeld zijn aanhangers van de islam, die volledig gecontroleerd wordt door hun ambassade.

Maar het overheersende model binnen de islamitische gemeenschap in Brussel, behoort volgens de auteur, tot de tweede of derde generatie migranten, waarachtige Moslims en Brusselaars, die hun dubbele identiteit volledig aanvaarden en waarop ze trots zijn.

Tussen "de nostalgische, de nationalistische, de gelovige, de baron, de activist, de ongeremde en de Afrikaan", schetst Felice Dassetto een moslimsamenleving in wording, in het hart van België en nodigt de autoriteiten uit om de subtiliteiten van deze zo rijke en complexe gemeenschap te begrijpen!

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team