Zoeken

Mohammed VI werkt aan mensenrechten

5 maart 2011 - 19:27 - Marokko

©

Een nieuw organisme voor mensenrechten in Marokko, de "Nationale Raad voor Mensenrechten" (CNDH), is op donderdag door koning Mohammed VI gevormd.

De "Nationale Raad voor Mensenrechten", gepresideerd door Driss El Yazami, tot nu toe president van de Raad van de Marokkaanse gemeenschap in het buitenland (CCME), vervangt de "Adviesraad voor mensenrechten" (CCDH), opgericht door Hassan II in 1990.

Deze nieuwe raad, in tegenstelling tot zijn voorganger, zal niet enkel een adviserende rol hebben, maar zal over een zekere "autonomie ten opzichte van de overheid" beschikken, volgens Mohammed Sebbar, nieuwe secretaris-generaal van de CNDH. De raad kan bijvoorbeeld "de opening van onderzoeken eisen i.v.m. schending van mensenrechten."

De CNDH zal ook verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van de aanbevelingen van de Equity-en Verzoeningscommissie (IER), tot nu toe opgevolgd door de CCDH, met als doel het herstellen van de waarheid over de "Jaren van lood" (1960-1999) in Marokko.

De oprichting van deze raad volgt minder dan twee weken na de protestacties van zondag 20 februari, waarbij duizenden demonstranten opriepen tot een beter evenwicht van krachten en een nieuwe regering.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team