Zoeken

Marokko voert zomertijd in op vaste data

9 maart 2012 - 09:41 - Marokko

©

De Regeringsraad heeft op woensdag besloten om de zomertijd definitief en op vaste data, in te voeren in Marokko. Vanaf dit jaar wordt de klok één uur vooruit gezet van eind maart tot eind september, met uitzondering van de maand Ramadan.

De overstap naar GMT+1 op vaste data moet het energieverbruik in Marokko verlagen door dagelijks 140 megawatt te besparen. Ook behoudt Marokko op die manier het hele jaar door maar één uur tijdsverschil met Europa.

Enkel het probleem van de Ramadan blijft onopgelost. Volgens een onderzoek uitgevoerd in opdracht van de Staat in 2011, is de meerderheid van de Marokkanen tegen de zomertijd in de maand Ramadan.

Voor de anekdote, als je in Marokko in de zomer het uur vraagt, dan krijg je meestal als antwoord "het nieuwe of het oude uur". Behalve bedrijven en staatsinstellingen blijft iedereen er gewoon op GMT-uur draaien.

Zomertijd werd geïntroduceerd in Marokko in juni 2008, na twee mislukte pogingen in 1985 en 1989. Sindsdien gebeurt de terugkeer naar het GMT-uur aan de vooravond van de Ramadan.

Update 15-03-2012: De overschakeling op zomertijd werd uitgesteld tot de laatste zondag van april. De reden, een betere regeling met het schoolritme. De terugkeer naar GMT-uur zal de laatste zondag van september plaatsvinden om 3 uur ’s nachts.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team