9 maart 2012 - 09:41 - Marokko
De Regeringsraad heeft op woensdag besloten om de zomertijd definitief en op vaste data, in te voeren in Marokko. Vanaf dit jaar wordt de klok één uur vooruit gezet van eind maart tot eind september, met uitzondering van de maand Ramadan.
De overstap naar GMT+1 op vaste data moet het energieverbruik in Marokko verlagen door dagelijks 140 megawatt te besparen. Ook behoudt Marokko op die manier het hele jaar door maar één uur tijdsverschil met Europa.
Enkel het probleem van de Ramadan blijft onopgelost. Volgens een onderzoek uitgevoerd in opdracht van de Staat in 2011, is de meerderheid van de Marokkanen tegen de zomertijd in de maand Ramadan.
Voor de anekdote, als je in Marokko in de zomer het uur vraagt, dan krijg je meestal als antwoord "het nieuwe of het oude uur". Behalve bedrijven en staatsinstellingen blijft iedereen er gewoon op GMT-uur draaien.
Zomertijd werd geïntroduceerd in Marokko in juni 2008, na twee mislukte pogingen in 1985 en 1989. Sindsdien gebeurt de terugkeer naar het GMT-uur aan de vooravond van de Ramadan.
Update 15-03-2012: De overschakeling op zomertijd werd uitgesteld tot de laatste zondag van april. De reden, een betere regeling met het schoolritme. De terugkeer naar GMT-uur zal de laatste zondag van september plaatsvinden om 3 uur ’s nachts.
Marokkaans vastgoedmarkt hard getroffen door economische crisis
Marokko: verpleegsters cel in voor stelen van dode coronapatiënten
Sociale rechtbank Casablanca: 97% zaken in 2020 waren echtscheidingen
Marokkanen hebben iets meer vertrouwen in gezondheidszorg
Corruptie op nummer 2 van misdrijven in Marokko
Drama ternauwernood vermeden in Settat
Sociale rechtbank Casablanca: 97% zaken in 2020 waren echtscheidingen
Marokkanen hebben iets meer vertrouwen in gezondheidszorg
Corruptie op nummer 2 van misdrijven in Marokko
Royal Air Maroc stijgt op ranglijst Afrikaanse luchtvaartassociatie
Dakhla verkozen tot "Droombestemming 2021"
Ontdekking door NASA begeerde microben in Marokko
Marokko maakt werkt van bestraffen onder-presterende ambtenaren
Sahara: Marokko wil publieke steun van Spanje