Zoeken

Marokko niet immuun voor tsunami’s

24 september 2014 - 15:04 - Marokko

©

Marokko levert al enkele jaren veel inspanningen om tsunami-waarschuwingssystemen te ontwikkelen. De inzet van de regering begint resultaten af te leveren.

Dat blijkt in ieder geval uit een verklaring van Abdelouahed Birouk, hoofd van de dienst crisisbeheersing bij het ​​Nationaal Instituut voor Geofysica. Volgens hem is Marokko, als men rekening houd met historische gegevens en onderzoeken naar numerieke modellering, niet immuun voor tsunami’s.

Wordt Marokko getroffen door een tsunami, dan kan deze verwoestend zijn gezien de hoge bevolkingsdichtheid en de blootstelling aan de Marokkaanse kust.

In 2013 had een hoax opgezet door een Egyptische website over de komst van een verwoestende tsunami in Marokko voor veel angst en spanning gezorgd. De storm zou een tiental uren duren en enkele miljoenen levens kosten. Bladna.nl had toen contact opgenomen met de Egyptische Meteorologische Autoriteit die ons vertelde dat er geen berichtgeving was geweest over een tsunami in Marokko.

Dit houdt niet tegen dat aan de kust van Casablanca en Rabat enkele weken later golven van ruim 7 meter hoog voor veel schade zorgden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team