Zoeken

Marokko-VAE: beloftes blijven na acht maanden dode letter

7 juli 2024 - 11:20 - Economie

©

Acht maanden na de ondertekening van een ambitieuze verklaring tussen Marokko en de Verenigde Arabische Emiraten, is er aan Marokkaanse zijde nog geen enkele vooruitgang geboekt met de beloofde projecten.

In december 2023 tekenden Koning Mohammed VI en sjeik Mohammed Ben Zayed Al-Nahyane, president van de Verenigde Arabische Emiraten, een verklaring waarin ze strategische economische partnerschappen aankondigden, met de belofte van wederzijdse voordelen en een voorspoedige toekomst voor beide landen.

Lees ook: Koning Mohammed VI in Verenigde Arabische Emiraten

In de verklaring werd specifiek vermeld dat de memoranda van overeenstemming binnen drie maanden zouden worden onderzocht en afgerond. Maar acht maanden later is er aan Marokkaanse zijde nog geen concrete vooruitgang geboekt.

De projecten betroffen diverse sectoren, van infrastructuur tot hernieuwbare energie, water, landbouw en toerisme. Het doel was een innovatief en evenwichtig model voor economische samenwerking te creëren, waarbij zowel de publieke als de private sector betrokken zouden worden.

Lees ook: Verenigde Arabische Emiraten investeren miljarden in Marokko

Het uitblijven van concrete actie van Marokkaanse zijde roept vragen en zorgen op. De Verenigde Arabische Emiraten, een langdurige partner van Marokko, zou dit gebrek aan vooruitgang als een negatief signaal kunnen zien, wat de economische betrekkingen tussen beide landen kan beïnvloeden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team