Zoeken

Marokko geeft groen licht voor uitlevering Saudische oppositieleider

11 maart 2021 - 17:10 - Marokko

©

Usama Al-Hasani, de Saudische oppositieleider die in Marokko is gearresteerd wegens zijn vermeende deelname aan de organisatie van verzetsactiviteiten tegen het Wahhabi-regime, zal aan Saoedi-Arabië worden uitgeleverd. Zo besliste de Marokkaanse justitie.

De Marokkaanse rechterlijke macht heeft woensdag de uitlevering van Usama Al-Hasani bevolen nadat hij door een rechter was gehoord, vertelde de vrouw van de Saudische oppositieleider aan Reuters. Tijdens de hoorzitting op maandag hielden de advocaten van Usama vol dat hij een Marokkaanse burger is om zijn uitlevering te voorkomen. Zij wezen tevergeefs op documenten waaruit blijkt dat de vader van hun cliënt Marokkaan is.

Usama Al-Hasani, die op 8 februari in Marokko aankwam om zijn vrouw en kind te bezoeken, werd meteen aangehouden toen hij uit het vliegtuig stapte op de internationale luchthaven Mohammed V van Casablanca. Saudi-Arabië had een internationaal arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd. Op 23 februari werd hij overgebracht naar de gevangenis van Tiflet, 175 km ten noordwesten van Casablanca.

De vrouw van Usama Al-Hasani vreest dat haar man hetzelfde lot zal ondergaan als Jamal Khashoggi, de Washington Post-journalist en inwoner van de VS, die in april 2018 in het Saoedische consulaat in Istanbul werd vermoord. Ook het platform "Prisonners of Conscience" uitte dezelfde vrees. Via dit platform hebben verschillende Arabische academici en journalisten een beroep gedaan op Koning Mohammed VI om zijn uitlevering te voorkomen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team