Zoeken

Marokko vreest Tunesische scenario

23 januari 2011 - 17:38 - Marokko

©

Marokko, op zijn hoede na de Tunesische revolutie, zou grote hoeveelheden graan hebben gekocht om zijn voorraden aan te vullen en een toename van de prijzen in het Koninkrijk te verhinderen.

De Tunesische crisis is erin geslaagd twijfel in de Maghreb-landen te zaaien. Uit angst dat hetzelfde scenario zich ontwikkeld op hun grondgebied, hebben Marokko, maar ook Egypte, Algerije en Libië, uit angst voor een stijging van de voedselprijzen, massaal graanproducten besteld sinds het begin van het jaar.

Marokko zou een bestelling van 255.000 ton graan hebben gemaakt waarvan 155.000 ton tarwe en 100.000 ton gerst. Het Koninkrijk blijft nochtans ver achter Algerije, die al 1,6 miljoen ton heeft besteld, en Egypte met 1,9 miljoen ton.

Marokko, Egypte en Algerije subsidiëren alle drie 40% van de broodprijs waardoor de invoer van graan erg belangrijk is. Om rellen te voorkomen als gevolg van stijgende voedselprijzen is het dus essentieel voor deze landen om de prijs van graanproducten stabiel te houden, en dit ten minste tot de volgende oogst.

Deze overvloedige voorraden van granen, die voornamelijk uit Europa en de Verenigde Staten worden ingevoerd, worden op dag van vandaag aan 255 euro per ton aangekocht.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team