Zoeken

Arabische Maghreb-Unie, 23 jaar al!

18 februari 2012 - 12:00 - Marokko

©

Drieëntwintig jaar na de oprichting van de Arabische Maghreb-Unie is het duidelijk: de AMU is opgericht om de bestaande systemen en niet het volk te dienen. Om deze dood geboren droom te doen herleven, is het noodzakelijk om het verdrag ondertekend op 17 februari 1989 in Marrakech, te herzien.

"We moeten de Arabische Maghreb heropbouwen", aldus koning Mohammed VI aan de Tunesische president Moncef Marzouki tijdens zijn bezoek aan Marokko begin februari.

Moncef Marzouki heeft de reconstructie van de AMU een nieuw dynamiek gegeven, door de staatshoofden van de vijf lidstaten van de AMU te doen toestemmen in een Maghreb-top voor eind 2012.

De Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken Saadeddine El Othmani, beweerde na het bezoek van Marzouki zelfs dat "Marokko en Algerije akkoord zijn om de Sahara-kwestie tijdelijk opzij te leggen, omdat de bouw van de AMU nu de prioriteit heeft".

Voor velen is de dynamiek aan de gang sinds de tour van de Tunesische president in Marokko, Mauritanië en Algerije, ernstig en kan de heropbouw van de AMU op gang krijgen.

Politicoloog Abdessamad Belkbir geciteerd door Akhbar Al Yaoum, gelooft nochtans dat het slecht "toneel is omdat de situatie in de regio niet stabiel is en de toekomst onduidelijk".

"Libië is nog niet af van de erfenis Kadhafi, Tunesische instellingen zijn tijdelijk en Marzouki heeft slechts beperkte bevoegdheden, terwijl Algerije aarzelt en zijn omgeving vreest. Het is dus moeilijk strategische uitgangspunten te bouwen in de schaduw van een tijdelijke situatie", besluit de politicoloog.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team