Zoeken

Marokko: wie zijn de sterke mannen achter Koning Mohammed VI

31 juli 2019 - 14:30 - Marokko

©

Het tijdschrift Jeune Afrique heeft een speciaal dossier gewijd aan de invloedrijke mannen die in de schaduw van Koning Mohammed VI werken. Deze sterke mannen vormen één van de pilaren van de Marokkaanse monarchie en garanderen haar werking.

Fouad Ali El Himma, raadsman, maar ook trouwe vriend en rechterhand van Koning Mohammed VI, kent de monarch al sinds kinds af aan. El Himma was bij de troonsbestijging van Koning Mohammed VI tot staatssecretaris voor Binnenlandse zaken benoemd. Tussen 2002 en 2007 was hij onderminister van Buitenlandse zaken. Hij is de nauwste medewerker van Mohammed VI die hem in 2011 tot zijn persoonlijke adviseur benoemde.

Driss Jettou, minister van Financiën onder wijlen Koning Hassan II, werd door Koning Mohammed VI tot minister van Binnenlandse zaken en vervolgens tot Premier van Marokko benoemd. Hij verliet zijn functie van regeringshoofd om het Rekenhof in handen te nemen. Hij heeft het volledige vertrouwen van de monarch.

Een ander invloedrijk figuur en vriend van de Koning is de miljardair en minister van Landbouw en Visserij, Aziz AKhannouch. Hij wordt regelmatig met de monarch gezien die hem volledig vertrouwt. Hij wordt getipt om eerste minister te worden.

Het tijdschrift spreekt ook over Abdellatif Hammouchi, baas van de nationale veiligheidsdienst DGSN en vertrouwenspersoon van Koning Mohammed VI. Hammouchi is discreet en heel professioneel. Hij bracht moderniteit in de rangen van de politie en weet hoe met de jongere generaties om te gaan.

De laatste sterke man die wordt genoemd is Yassine El Mansouri, voormalige voorzitter van het Marokkaans staatspersagentschap MAP en actuele baas van de Marokkaanse inlichtingendienst DGED.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team