Zoeken

Marokko: schapen Eid ul-Adha goedkoper, maar waarom?

29 juli 2020 - 12:20 - Marokko

©

De prijs van schapen voor Eid ul-Adha in Marokko, is dit jaar aanzienlijk gedaald. Mohamed Mounir, veefokker in Sahel Oulad Hriz bij Berrechid, geeft uitleg over deze daling.

"Men moet weten dat er een overschot is van vorig jaar en dat duizenden dieren niet werden verkocht. Daar komt nog de verplichte lockdown bij en het verbod op trouwfeesten, geboortefeesten, besnijdenissen... Er zijn soms bruiloften waarbij honderd schapen worden geslacht, maar vanwege de wereldwijde coronavirus pandemie, hebben we ons vee niet kunnen verkopen.", aldus de veehouder.

In een interview met Al Bayan legt Mohamed Mounir ook uit dat "restaurants die gespecialiseerd zijn in Mechoui dagelijks gewoonlijk tussen de 10 en 15 schapen kopen. Dit alles betekent dat er een enorm overschot aan vee is".

Gevolg daarvan is dat de prijs van schapen veel lager is. "Een schaap dat vorig jaar 2000 dirham waard was, kan nu voor 1300 tot 1500 dirham worden onderhandeld", aldus Mohamed, volgens wie "voor elk schaap een daling van 500 tot 700 dirham wordt geregistreerd".

Deze situatie is enkel voordelig voor handelaars. "Meestal zorgen we heel het jaar voor ons vee om het vervolgens tijdens de feestdagen aan de beste prijs te verkopen. Maar het blijkt dat de handelaren dit jaar veel betere zaken zullen doen dan wij boeren. Ze kunnen tot 500 dirham per dier verdienen, terwijl wij, gezien de huidige economische situatie, gedwongen zijn om aan de groothandel te verkopen en slechts 50 dirham per dier verdienen".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team