Zoeken

Marokko heeft meest professioneel en gedepolitiseerd leger in Maghreb

9 juni 2014 - 15:31 - Marokko

©

Marokko heeft het meest gedepolitiseerd en professioneel leger in de Maghreb, in vergelijking met Tunesië, Algerije, Libië en Mauritanië. De Royal Armed Forces hebben als belangrijkste missie de bescherming van de monarchie en de Sahara.

Dat blijkt uit een onderzoek van Said Haddad, docent aan de Franse militaire school van Saint Cyr.

Het onderzoek toont onder meer aan dat het Algerijns leger een belangrijke en dominante rol speelt in het land. Het leger heeft er invloed op de politiek en economie, waardoor de groei sterk wordt belemmerd.

In Libië heerst er instabiliteit en chaos. Wat overblijft van het Libisch leger doet er alles aan om pogingen om de politieke situatie in het land te verbeteren te dwarsbomen.

In Marokko daarentegen, en ondanks de Arabische Lente, is de missie van het leger vrijwel onveranderd gebleven. De Koning blijft in de nieuwe - net zoals in de oude - grondwet, opperbevelhebber van het leger.

Naast de bescherming van de monarchie en de Sahara, is het leger sinds kort ook belast met de strijd tegen terroristische groeperingen die op de grensgebieden met Marokko aanwezig zijn.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team