Zoeken

Marokko/Nederland: gespannen ontmoeting tussen Bourita en Blok in New York

29 september 2018 - 10:00 - Marokko

©

Minister Nasser Bourita van Buitenlandse zaken heeft vrijdag in New York zijn Nederlandse ambtsgenoot Stef Blok ontmoet. Beide ministers nemen in de VS deel aan de 73e Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Tijdens de gespannen ontmoeting herhaalde Nasser Bourita dat Marokko "de uitspraken, handelingen en inmenging van Nederland in de gebeurtenissen in de Rif" verwerpt.

Bourita overhandigde desondanks een "schriftelijke antwoord op het rapport van Stef Blok, bestemd voor het Nederlands parlement" aan de Nederlander. In het rapport staan volgens Bourita "onwaarheden, ongepaste termen, onjuiste beoordelingen, feiten en reflecties".

Stef Blok had begin september in het Nederlands parlement over de evenementen in de Rif en de veroordeling van activisten gesproken. Marokko had woedend gereageerd en de Nederlandse ambassadeur in Rabat op het matje geroepen.

De verklaringen van Blok staan "in schril contrast met de regels van wederzijds respect en samenwerking tussen de twee landen". Rabat heeft bovendien "geen lessen nodig", aldus Bourita.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team