Zoeken

Marokko verbiedt invoer planten

23 juni 2022 - 19:40 - Marokko

©

Volgens de Marokkaanse bureau voor voedselveiligheid (ONSSA) mogen reizigers geen plantensoorten in het land invoeren.

De waarschuwing van het bureau is zeer ernstig te nemen en betreft jonge planten, siergewassen en zaden. De invoer ervan zou kunnen leiden tot de verspreiding van de bacterie Xylella fastidiosa in Marokko. Daarom zullen "alle door reizigers ingevoerde planten in beslag worden genomen en vernietigd worden overeenkomstig de geldende voorschriften", aldus de ONSSA in een persmededeling.

Lees ook: Marokko haalt meer dan 300 pesticiden uit de handel

Bij wijze van preventieve maatregel heeft het bureau aangekondigd dat het de fytosanitaire controles op de invoer van planten aan de grensposten heeft verscherpt. Alleen planten die voldoen aan de fytosanitaire vereisten worden toegelaten op basis van een door het ONSSA afgegeven voorafgaande invoervergunning en een fytosanitair certificaat dat is afgegeven door de bevoegde autoriteiten van het land van oorsprong.

Lees ook: Marokko: na gevaarlijke munt nu ook zorgen om cactusvijg

Reizigers die niet aan deze verplichtingen voldoen, zijn onderworpen aan de in Marokko geldende voorschriften. De bacterie Xylella fastidiosa is een specifieke plantenziekte die niet voorkomt in Marokko en niet overdraagbaar is op mens of dier. Vooral druiven en olijven worden vlug aangetast, maar ook andere soorten. Het Agentschap heeft deze maatregelen genomen om te voorkomen dat deze bacterie het grondgebied binnenkomt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team