Zoeken

Marokko denkt aan HSL tussen Casablanca en Agadir

6 januari 2016 - 20:00 - Marokko

©

Marokkaanse spoorwegenmaatschappij ONCF heeft haalbaarheidsstudies besteld voor de aanleg van een HSL-spoort tussen Casablanca en Agadir. ONCF wil weten of er interesse is voor een dergelijk vervoermiddel en of het op lange termijn winstgevend zal zijn.

Momenteel bestaat er zelfs geen gewone treinverbinding tussen de metropool en Agadir. De nieuwe HSL zou de twee steden via Marrakech verbinden. Dat meldt ALM.

De grootste vraag is de winstgevendheid van een hogesnelheidslijn tussen de twee steden. Met de auto van Casablanca naar Agadir rijden kost momenteel ongeveer 750 dirham (benzine, tol) en duurt ongeveer 6 uur. Met de bus kost de reis rond 250 dirham maar neemt 9 uur in beslag. Het is ook mogelijk om het vliegtuig te nemen voor ongeveer 1000 dirham. De reis duurt dan een drietal uren.

De andere uitdaging voor de ONCF is de kost van een dergelijk project. De aanleg van een HSL-spoor zal tussen 20 en 25 miljard dirham kosten. Maar gezien de prijs van de HSL tussen Tanger en Casablanca is dit bedrag erg onderschat.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team