Zoeken

Marokko: diploma’s die (een beetje) beschermen tegen werkloosheid

15 november 2021 - 18:40 - Economie

©

Houders van een doctoraat of een bachelordiploma in Marokko zijn het meest gewild op de arbeidsmarkt, zo blijkt uit een zojuist gepubliceerde enquête.

Volgens de enquête, die werd uitgevoerd door het nationale evaluatieorgaan van de Hoge Raad voor Onderwijs, Opleiding en Wetenschappelijk Onderzoek (CSEFRS), hebben jonge afgestudeerden van het hoger onderwijs het moeilijk om een startersbaan te vinden. Er zijn verschillende redenen voor deze situatie.

Lees ook: Werkloosheid: deze Marokkaanse regio is het meest getroffen

De studie werd tussen 2014 en 2018 uitgevoerd op een doelpopulatie van 9899 afgestudeerden en wees uit dat hoe langer de afgestudeerde moet wachten voor toegang tot de eerste baan, hoe moeilijker de toegang tot de arbeidsmarkt wordt en hoe minder die in overeenstemming is met hun ontvangen opleiding.

Afgestudeerden van basislicenties en gespecialiseerde technische diploma’s worden het meest getroffen door werkloosheid. Deze twee categorieën afgestudeerden vertoonden met respectievelijk 21% en 20,5% een hoger werkloosheidscijfer dan gemiddeld (16,1%).

"Het hoge werkloosheidscijfer van deze twee categorieën afgestudeerden is tekenend voor de moeilijkheden bij de toegang tot de arbeidsmarkt en voor het probleem van de wanverhouding tussen de vaardigheden en kwalificaties die deze afgestudeerden hebben verworven en de vaardigheidsbehoeften van de arbeidsmarkt", aldus de onderzoekers.

Lees ook: Marokko: werkloosheid belangrijkste reden achter emigratiewens

Andere afgestudeerden van het hoger onderwijs hadden lagere werkloosheidscijfers in vergelijking met het gemiddelde. Hiertoe behoren houders van een doctorstitel, zoals onder meer een bachelordiploma, een mastertitel uit het privéonderwijs en een ingenieursdiploma.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team