Zoeken

Marokko roept consul terug uit Oran

9 juni 2020 - 16:30 - Marokko

©

Marokko heeft zijn consul uit Oran teruggeroepen na het diplomatiek incident van vorige maand. Aherdane Boudaher wordt ervan beschuldigd Algerije een "vijandig land" te hebben genoemd.

De diplomaat is vorige week samen met 300 in Algerije gestrande Marokkanen, aan boord van een repatriëringsvlucht in Oujda aangekomen en in een hotel in Saidia in quarantaine geplaatst.

Aherdane Boudaher zou in mei tijdens een videoconferentie met in Algerije gestrande Marokkanen, het buurland een "vijandige Staat" hebben genoemd. Een video van het incident werd massaal op sociale media gedeeld en zorgde voor een verergering van de reeds gespannen betrekkingen tussen Marokko en Algerije.

Hassan Abdelkhalek, ambassadeur van Marokko in Algiers, werd kort na het incident door het Algerijnse ministerie van Buitenlandse zaken ontboden. Volgens de diplomaat werd de video vervalst en maakte de consul van Marokko in Oran nooit dergelijke uitspraken.

Minister Nasser Bourita van Buitenlandse zaken had ook een telefonisch gesprek met zijn Algerijnse ambtsgenoot Sabri Boukadoum over het voorval. Een onderzoek is aan de gang.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team