Zoeken

Marokko: strijd tegen drugshandel succesvol dankzij corona

14 januari 2021 - 17:20 - Marokko

©

Marokko heeft in 2020 gebruik gemaakt van de beperkende maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus in de strijd tegen de drugshandel. Door de gesloten grenzen en het beperkte verkeer tussen de steden, waren de politieoperaties tegen drugscriminaliteit in het afgelopen jaar meer succesvol dan ooit.

Volgens Abderrahim Habib, hoofdcommissaris van de politie en hoofd van de dienst tegen drugshandel, waren de criminele netwerken gedwongen om hun werkmethodes aan te passen door de beperkende maatregelen tegen het coronavirus. Vooral de sluiting van de grenzen en de beperking van het verkeer tussen steden hebben het de criminelen moeilijk gemaakt in 2020, zegt Habib.

In de meest recente publicatie van de Marokkaanse Nationale Veiligheidsdienst (DGSN) getiteld "Bestrijding van transnationale misdaad: veerkracht en aangepaste respons", legt de dienst uit welke strategie er is gekozen om de drugshandel in Marokko te bestrijden. Hierbij ligt de nadruk vooral op opsporings-, repressie- en bewakingsmaatregelen bij grensposten en langs de kust, de aanval op crimineel vermogen en internationale samenwerking. Volgens de DGSN is deze strategie "bekroond door een ongekende stijging van de onderscheppingspercentages, resulterend in de inbeslagname van grote hoeveelheden drugs en verdovende middelen en de ontmanteling van talrijke criminele netwerken."

In het afgelopen jaar hebben de diensten van het DGSN in samenwerking met de inlichtingendienst DGST grote hoeveelheden drugs in beslag genomen. Er zijn met name grote partijen cannabis onderschept, 217 ton in totaal. Het aantal behandelde drugszaken lag na de eerste 11 maanden van 2020 op 72.197 ten opzichte van 90.032 zaken in 2019, een vermindering van 23%. De hoeveelheid in beslag genomen cannabishars is toegenomen ten opzichte van 2019 (191 ton en 917 kg in 2020 tegen 161 ton en 385 kg in 2019). In het vorige jaar zijn er dus meer grote ladingen cannabis onderschept dan in 2019. De hoeveelheid in beslag genomen cocaïne is met 76% gedaald in vergelijking tot 2019 vanwege de sluiting van lucht- en zeeroutes. Ook de onderschepping van partijen psychedelische drugs is met 67% gedaald.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team