Zoeken

Marokko, nieuw beloofd land voor Syriërs

28 september 2020 - 15:50 - Marokko

©

De Hoge Commissie voor de Planning (HCP), heeft cijfers bekendgemaakt over de aanwezigheid van vluchtelingen in Marokko. Als eersten staan Syriërs, ruim voor Ivorianen, Zuid-Soedanezen of Centraal-Afrikanen. Bijna de helft van de vluchtelingen in Marokko is van Syrische afkomst.

Het onderzoek werd uitgevoerd om een zicht te krijgen op de impact van de coronacrisis op de sociaaleconomische en psychologische situatie van vluchtelingen in Marokko. Tijdens het onderzoek waren er bijna 7000 vluchtelingen in Marokko aanwezig, dit komt neer op een totaal van 2168 huishoudens. Meer dan 61% van hen is man, 30,3% is jonger dan 18 jaar, 67,2% is tussen 18-59 en 2,5% is 60 jaar of ouder.

Van de vluchtelingen die in Marokko zijn gevestigd is 48% Syriër, de anderen zijn voornamelijk Jemenieten, Centraal-Afrikanen, Zuid-Soedanezen en Ivorianen. Een zeer klein aandeel bestaat uit vluchtelingen uit andere Afrikaanse en Arabische landen.

Meer dan een derde van de vluchtelingen woont in de steden Rabat, Casablanca, Oujda en andere steden zoals Nador, Kenitra, Fez, Salé, Meknes, Tanger en Marrakech. Hun aanwezigheid is recent, aangezien bijna alle vluchtelingen, namelijk 98,5%, pas na 2000 in Marokko aankwamen.

Uit hetzelfde onderzoek blijkt ook dat meer dan de helft van de gezinshoofden een geldige verblijfsvergunning heeft. Het aantal vluchtelingen waarvan de verblijfsvergunning is verlopen vertegenwoordigt 14,7%. Het gaat voornamelijk over Zuid-Soedanezen, Ivorianen en Centraal-Afrikanen. Meer dan 82,1% van deze gezinshoofden is man en 17,9% vrouw. Meer dan de helft van de gezinshoofden is alleenstaand, beduidend meer vrouwen met 70,4%, dan mannen met 52,5%. Er zijn ook gehuwde mannen, gescheiden vrouwen en weduwnaars.

Bijna alle gezinshoofden van de vluchtelingenhuishoudens, of 91,5%, zijn geschoold. Volgens de uitsplitsing naar type activiteit is 43,8% van hen economisch actief. De dienstensector is de belangrijkste verstrekker van werkgelegenheid voor vluchtelingen in Marokko met een percentage van 28,8%. De bouwsector komt op de tweede plaats met 24,8%, gevolgd door handel (15,8%), horeca (11%), landbouw (9,1%) en industrie met 5%.

Op vlak van huisvesting zijn bijna alle vluchtelingenhuishoudens in Marokko, of 94,7%, huurder van hun woning, zonder noemenswaardige verschillen naargelang het land van herkomst.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team