Zoeken

Marokko grootste bedreiging volgens Spanjaarden

6 september 2014 - 20:38 - Wereld

©

Marokko is de eerste vijand van Spanje. Dat denken de meeste Spanjaarden in ieder geval, volgens een onderzoek uitgevoerd in 2013 door het Centrum voor Sociologisch onderzoek op een steekproef van 2500 mensen.

Volgens de krant El Mundo werd het onderzoek besteld door het Instituut voor Strategische Onderzoeken van het Spaans ministerie van Defensie. Het instituut wachtte ruim een jaar om over de resultaten van het onderzoek te communiceren.

Bijna 15 procent van de deelnemers denken dat Marokko het land is dat de grootste bedreiging vormt voor Spanje. Daarna volgen het Verenigde Koninkrijk met 11,4 procent en Syrië met 8,4 procent. Ook denkt 31,5 procent Spanjaarden dat de conflicten in de Sahel en in de Maghreb indirecte gevolgen kunnen hebben voor hun land.

Het onderzoek toont eveneens aan dat slechts 16 procent Spanjaarden bereidt zijn om Spanje te verdedigen in geval van oorlog terwijl 47,1 procent hun leven enkel zullen opofferen voor hun familie. Het merendeel, 54,4 procent, zegt een dubbele nationaliteit te hebben: de Spaanse en die van de autonome gemeenschap waar ze leven. Deelnemers uit drie autonome gemeenschappen beschouwen zichzelf zelfs niet als Spanjaarden: Navara (52,9 procent), Baskenland (44,1 procent) en Catalonië (39,8 procent).

Spaans leger geschokt

El Mundo schrijft dat de resultaten van het onderzoek voor geschokte reacties zorgden bij het Spaans leger. Vooral het laag aantal Spanjaarden die bereidt zijn om het voor hun land op te nemen en de opkomst van regionalisme ten nadele van het nationaal beleid zijn navrant.

Marokkaanse straaljager F16
Marokkaanse straaljager F16

Spanje vreest wapenaankopen Marokko

Spanje had eerder dit jaar haar bezorgdheid geuit om het steeds groeiend legerarsenaal van Marokko. Marokko heeft onder meer met zijn F-16 gevechtsvliegtuigen een beslissende voorsprong. Spanje bezit echter wel Eurofighters die het best kunnen opnemen tegen de Marokkaanse straaljagers.

Marokko had in 2008 bij de Amerikaanse Lockheed Martin 24 F-16 gevechtsvliegtuigen besteld voor 2,5 miljard dollar. In juli vorig jaar had Marokko het laatste toestel ontvangen.

De Marokkaanse toestellen behoren tot de voorlaatste generatie van de Amerikaanse F-16. Enkel de versie die voor de Verenigde Arabische Emiraten werd gemaakt is nog krachtiger. Ze zijn uitgerust met de technologie die momenteel gebruikt wordt voor de F-16’s van de US Air Force.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team