Zoeken

Marokko wil "Arabische" van de AMU weg

23 februari 2012 - 11:30 - Marokko

©

De Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken Saadeddine El Othmani, verraste zijn Noord-Afrikaanse collega’s op de ministervergadering van de AMU zaterdag in Rabat, door hen te vragen het woord "Arabische" van de Arabische Maghreb Unie te verwijderen.

Saadeddine El Othmani, die de nieuwe benoeming "Maghrebijnse Unie" heeft voorgesteld, verklaarde in die zin dat de Maghreb bestond uit Arabieren en Imazighen. Het woord "Arabische" van de UMA kan dus worden gezien als rassenscheiding.

De Tunesische minister van Buitenlandse Zaken, Toufik Abdeslam, verwierp als eerste het voorstel van El Othmani. Volgens hem is de Arabische karakter van de Unie namelijk geen etnische, maar een geografische en taalkundige aanduiding.

Het voorstel van de Marokkaanse minister, slechts ondersteund door Mauritanië, is dus onmiddellijk verworpen tot de teleurstelling van het Observatorium van Amazigh-rechten en vrijheden.

Volgens het Observatorium voldoet de aanvraag van El Othmani aan de eisen van de democratische krachten in de Maghreb, maar ook aan de nieuwe grondwet van Marokko die het Amazigh verankert.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team