Zoeken

Marokko aangeklaagd wegens marteling

29 mei 2013 - 21:00 - Marokko

©

Adil Lamtalsi en Mostafa Naïm, twee Franse Marokkanen, hebben een zaak aangespannen tegen de Marokkaanse regering, wegens marteling.

De twee mannen waren in 2008 en 2010 in Marokko gearresteerd en tot gevangenisstraffen veroordeeld voor diverse misdaden. Beiden werden kortgeleden aan Frankrijk overgedragen om er de rest van hun straf uit te zitten.

Eenmaal in Frankrijk vertelden ze dat hun bekentenissen waren afgedwongen met martelingen in het geheime detentiecentrum van Temara.

De Franse vereniging ACAT dat strijdt tegen martelpraktijken heeft zich burgerlijke partij gesteld en eist de onmiddellijke vrijlating van Adil Lamtalsi en Mostafa Naïm.

De NGO herinnert eraan dat zowel Marokko als Frankrijk het VN-Anti-folterverdrag hebben ondertekend. Ook is het door de Marokkaanse wet verboden bekentenissen te verkrijgen met foltering.

Het bestaan van een geheim detentiecentrum in Temara wordt al jaren ontkend door Marokko. Toch wordt het centrum vaak genoemd in rapporten van Marokkaanse en internationale organisaties voor de mensenrechten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team