Zoeken

Marokkanen vormen derde grootste buitenlandse strijdersgemeenschap in Syrië

12 juni 2014 - 23:25 - Gemeenschap

©

Ruim 1500 mensen afkomstig uit Marokko sloten zich aan om in Syrië tegen het regime van Bashar Al Assad te vechten. Marokkanen vormen het derde grootst aantal Syriëgangers meldt Amerikaanse denktank Soufan Group.

In een recent rapport geeft Soufan Group aan dat de eerste plaats wordt ingenomen door Tunesië en de tweede door Saoedi-Arabië. Goed om te vermelden is dat Syriëgangers niet altijd moslims zijn.

Met 1500 jihadisten in Syrië staat Marokko vóór onder meer Rusland met 800 strijders en Frankrijk met 700. Frankrijk is wel het westerse land waarvan het grootst aantal Syriëstrijders vertrokken. Daarna komen België en Australië met elk 200 strijders.

Tunesië stuurde met 3000 strijders, twee keer meer mensen naar Syrië dan Marokko. Saoedi-Arabië volgt op de tweede plaats met 2500 Syriëgangers.

Voor de anekdote: Singapore heeft slechts één Syriëstrijder en Zwitserland precies tien. Een van hen is bovendien een voormalig én katholieke sergeant van het Zwitserse leger.

Volgens Soufan Group zijn er ongeveer 12.000 buitenlandse strijders in Syrië waarvan dus ruim 10% Marokkanen. Ten slotte zijn 6% Syriëgangers uit westerse landen bekeerlingen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team