Zoeken

België : 80% Marokkanen stemt socialistisch

12 december 2011 - 09:30 - Marokkanen in het buitenland

©

Meer dan 80% van de Belgen van Marokkaanse afkomst stemmen voor de Socialistische Partij. Deze trend wordt gerechtvaardigd door een verlangen naar uitbreiding van de democratie en doordat de "stembarometer van oudsher gericht is op de linkse partijen".

In een interview met Atlantico zegt Andrea Rea, professor sociologie aan de Vrije Universiteit van Brussel (VLB), dat de stem van de Marokkaanse immigranten voor de Socialistische Partij fundamenteel in verband staat met "institutionele en organisatorische criteria eerder dan met opstandelijkheid".

In tegenstelling tot Frankrijk, bevoorrechtigt de Belgische kieswet de opkomst van kandidaten van allochtone afkomst, temeer dat de politieke mobilisatie ook deel uitmaakt van de uitbreiding van de sociale activiteiten.

"De nationale dimensie is uiterst belangrijk voor deze kiezers. Zo zullen "Marokkanen stemmen voor kandidaten van Marokkaanse afkomst en zullen mensen van Turkse afkomst stemmen voor de Belgen van Turkse afkomst."

Andrea Rea stelt vast dat "sommige partijen in feite volledig afhankelijk zijn van de stemmen van de buitenlandse immigranten, zoals met name de Socialistische Partij".

De politieke logica is in wezen uit op de uitbreiding van de electorale basis, zeker gezien het feit dat slechts 20% van de potentiële nieuwe kiezers zich registreren op de kieslijsten in België.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team