5 oktober 2019 - 17:40 - Marokkanen in het buitenland
Qatar wordt al jaren beschouwd als het eldorado door mensen uit Azië en Noord-Afrika op zoek naar werk. Het land geeft het imago van dé plek om rijk te worden maar niets is minder waar, vooral voor Marokkanen.
Eenmaal in Qatar hebben Marokkaanse werknemers recht op bijna niets, geen woning, geen sociale zekerheid of medische zorgen en uiteraard geen recht op een pensioenuitkering. De meesten worden opgelicht door valse agentschappen die hen fictieve werkcontracten verkopen voor hoge bedragen.
Hassan maakte daar de ervaring van. Na het overlijden van zijn ouders in Marokko gebruikte hij zijn erfenis om een visum en werkcontract in Qatar te betalen. Hij betaalde daarvoor 60.000 dirham. Maar éénmaal in Qatar was niemand er om hem op te vangen of te helpen. Het agentschap die zijn reis had verzorgd bleek niet eens te bestaan. Hassan sliep drie dagen op straat alvorens door enkele landgenoten te worden opgevangen en geholpen.
Dergelijke verhalen zijn volgens Al Akhbar dagelijkse kost in het schatrijke Qatar. In Doha heeft de politie zelfs een grootschalig onderzoek gestart. De leider van de organisatie met wie Hassan naar Qatar was vertrokken werd gearresteerd. Het zou gaan om een Aziatische man. Zijn medeplichtigen komen uit verschillende Arabische landen.
Het blad schrijft tevens dat Marokkanen in Qatar ook het slachtoffer zijn van discriminatie. Zelfs docenten of agenten uit Marokko hebben geen recht op basisvoordelen zoals medische zekerheid of een pensioen. De Raad van Marokkanen in Qatar wordt niet erkend door de autoriteiten en er bestaan geen scholen voor Marokkanen. Een ander probleem is de steeds toenemende prijs van huurwoningen.
Nieuwe bouwplannen zorgen voor onrust in Tanger
Werknemers Nador en Driouch onbeschermd
Marokkaanse gendarmerie breidt luchtvloot uit na aardbeving
Koninklijk pardon cannabisboeren "voelt als een wedergeboorte"
Woede na stroomstoring tijdens Marokko-Gabon in Tanger
Laatste veerboot vanuit Al Hoceima vertrokken
Laatste veerboot vanuit Al Hoceima vertrokken
Belgische Marokkanen kiezen voor definitieve terugkeer naar Marokko
Aya (12) zal dit jaar niet naar school gaan
Marokkaanse diaspora: extra druk in havens dit weekend!
Nederland heeft meer Marokkaanse orgaandonoren nodig
Terugreis Marokkaanse diaspora: wachtrijen, drukte en hoge prijzen
Grensovergang Melilla: tot 10 uur wachten!
Marhaba 2024: chaos bij grensovergang Sebta