Zoeken

Marokkanen klagen Algerijnse president Bouteflika aan

12 september 2013 - 12:30 - Wereld

©

Marokkanen die in 1975 uit Algerije werden gezet, willen de Algerijnse president Abdelaziz Bouteflika - toen minister van Buitenlandse zaken - voor de rechter slepen in Spanje. Ook Dahou Ould Kablia, huidige Algerijnse minister van Binnenlandse Zaken, toen gouverneur van Oran, riskeert juridisch vervolgd te worden.

Het merendeel van de uitgezette Marokkanen woonde toen in Oran. De toenmalige Algerijnse president Houari Boumedienne, had hun uitzetting besloten na overleg met Bouteflika en de Algerijnse revolutieraad.

Ruim 45.000 Marokkanen die al voor meerdere generaties in Algerije leefden, kregen het bevel het land te verlaten vanaf 18 december 1975. Algerije hadden toen alle betrekkingen met Marokko verbroken, als gevolg van de annexatie van de Sahara door Marokko.

De klacht zal worden ingediend door leden van de Spaanse tak van Adema - vereniging van uit Algerije gezette Marokkanen - die de Spaanse nationaliteit hebben.

Hun belangrijkste eis is dat de landsgrens tussen Marokko en Algerije wordt heropend. Ook willen ze officiële excuses van Algerije en een vergoeding voor de morele en materiële schade.

Bladna.nl