Zoeken

Israël heeft 4e Marokkaanse gemeenschap in het buitenland

4 mei 2013 - 21:48 - Marokkanen in het buitenland

©

Naar nationaliteit vormen de Marokkanen die in Israël wonen, de vierde grootste gemeenschap van Marokkanen in het buitenland, na die in Frankrijk, Spanje en Italië.

Op de vijfde en zesde plaatst komen België en Nederland volgens de ’World Map of Migration 2010’. Uit cijfers van de Wereldbank blijkt dat in 2010, ruim 245.000 Marokkanen in Israël woonden.

In Marokko wordt weinig aandacht besteed aan deze gemeenschap, vooral vanwege de politieke situatie in de regio, volgens Abderrahmane Zahi, voorzitter van de Hassan II stichting voor Marokkanen in het buitenland. Ook in onderzoeken van de stichting worden Marokkanen uit Israël volledig overgeslagen.

Op dag van vandaag wordt het aantal Israëliërs van Marokkaanse afkomst geschat op 800.000 mensen, op een totale bevolking van 6,2 miljoen. Volgens het Israëlisch bureau voor statistiek, werden 156.000 van hen in Marokko geboren en 336.000 in Israël van één of twee Marokkaanse ouders. De rest vormt de derde generatie.

Marokkaanse Israëliërs behouden sterke banden met Marokko en hebben een diepe bewondering voor Hassan II. Verschillende straten, pleinen en andere delen van de openbare ruimte in Israël, werden naar Hassan II genoemd. Hassan II werd ook herdacht met de uitgave van een postzegel en in een film.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team