7 januari 2020 - 18:50 - Marokkanen in het buitenland
De Marokkaanse gemeenschap in de Canarische Eilanden heeft afgelopen donderdag een sit-in georganiseerd voor het gebouw van de plaatselijke regering in Fuerteventura om de heropening van de zeeverbinding naar Tarfaya te eisen.
Rachid Belkhadir, voorzitter van het Spaans-Marokkaans cultureel centrum Mares, vertelde aan Canarias7 dat de reis naar Marokko soms drie dagen duurt sinds de afschaffing van de directe zeeroute tussen de Canarische Eilanden en het koninkrijk.
Marokkanen die hun land van herkomst willen bezoeken moeten eerst de boot naar het zuiden van Spanje nemen en vandaar op een veerboot naar het noorden van Marokko stappen. Met een directe verbinding zou de reis een dikke drie uur duren.
Zowel Spanje als Marokko tonen interesse voor de heropening van een zeeverbinding tussen de Canarische Eilanden en het koninkrijk, maar het blijft bij gesprekken en projecten. De zeeverbinding zou niet alleen voordelig zijn voor Marokkanen maar voor alle Afrikanen die op de Canarische Eilanden wonen en hun families willen bezoeken.
De zeeverbinding naar Tarfaya was in mei 2008 beëindigd na een incident in de Marokkaanse haven. Marokko werd gedwongen om massaal te investeren in de verbetering van de haven, me name door de aanwezigheid van een groot aantal zandbanken.
Racisme in België live op televisie onthuld
Ongelooflijke comeback: Marokko Afrikaans kampioen zaalvoetbal!
Nieuwe baan voor Tarik Sektioui
Anti-Amazigh racisme teistert Marokkaanse voetbal
Marokko bouwt gigantische scheepswerf om Spanje (en Europa) uit te dagen
Veel vluchten naar Marokko geannuleerd
Marokko wil Marokkaanse diaspora terughalen
Marokkaanse bakker breekt wereldrecord
Fiscus Marokko richt pijlen op vermogende Marokkanen in het buitenland
Koning Mohammed VI’s initiatief voor de Marokkaanse diaspora komt moeizaam van de grond
Genève groeit: steeds meer Marokkanen
Marokkaan in Zwitserland terecht voor ’ontvoering’ zoon
Zineb Hattab, eerste vegan sterrenchef van Zwitserland
Havens Marokko en Spanje draaien overuren door Marokkaanse diaspora