Zoeken

Waarom stoppen Marokkanen met alcohol drinken voor de Ramadan?

20 april 2020 - 18:50 - Marokko

©

Veel Marokkanen stoppen een maand voor de Ramadan met het drinken van alcohol. Maar waarom?

"Mensen stoppen een veertigtal dagen voor de Ramadan met alcohol drinken. Het is zo elk jaar.", vertelde bareigenaar El Haj vorig jaar nog aan TelQuel.

De winsten van zijn bar, "La Cigale", dalen elk jaar met 35 tot 40 procent de maand voor het begin van de Ramadan. Meestal wacht hij tot zijn voorraad op is om zijn bar te sluiten tot na het vasten.

Wat kan deze gewoonte van Marokkanen rechtvaardigen om veertig dagen voor de ramadan geen alcohol meer te gebruiken? "Het is in de religie. De maand Ramadan verwelkomen terwijl je drinkt is haram.", zegt Yassine, manager bij een telecommunicatiebedrijf.

"Er zijn geen veertig of vijftien dagen. Haram of halal kan niet worden gedefinieerd in een bepaald aantal dagen. Het is cultureel, net als veel andere dingen. We proberen culturele overtuigingen aan de religie te linken.", zegt Ahmed El Khamlichi, directeur van Dar Al Hadith Al Hassaniya.

Mohamed Rafiki, meer bekend als Abu Hafs, is het daarmee eens. "Het heeft niets met de Islam te maken. Er staat niets in de Koran of de geverifieerde hadiths hierover." Het is volgens hem een "culturele uitvinding" uit de jaren zestig en zeventig.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team