Zoeken

Marokkaanse vrouwenverenigingen eisen minder discriminerende wetten

3 februari 2014 - 20:31 - Marokko

©

Meerdere Marokkaanse vrouwenverenigingen hebben eind vorige week op een conferentie over huiselijk geweld in Rabat, opgeroepen tot de hervorming van vrouwen discriminerende wetten.

Volgens de deelnemers beschermt het huidig juridisch systeem de vrouwen niet en verhindert het de straffeloosheid van geweldplegers ook niet. Die opvatting wordt gedeeld door de Nationale Raad voor de Mensenrechten (CNDH). De organisatie zegt te willen bijdragen aan de integratie van gendergelijkheid in Marokko.

Vrouwenactiviste Asmae El Mehdi pleit voor een volledige hervorming van de Marokkaanse wetgeving, te beginnen met het strafwetboek. Het doel is alle voor vrouwen vernederende teksten te verwijderen.

Fatima Zahra Baba Hmed, adviseur van minister Bassima Hakkaoui van Solidariteit en Gezin, betreurde op de conferentie het gebrek aan juridische bescherming voor vrouwen in Marokko. Zij benadrukte de rol van de Staat bij de bevordering van het onderwijs en de preventie van vrouwengeweld.

In Marokko zijn veranderingen noodzakelijk. Volgens cijfers van de Hoge Planningscommissie (HCP) lijden ruim 60% Marokkaanse vrouwen tussen 18 en 64 jaar onder geweld.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team