Zoeken

Marokkaanse vrouw en kinderen uit Syrische hel gered

3 februari 2017 - 22:28 - Gemeenschap

©

Een Marokkaanse vrouw en haar kinderen zijn na vijf jaar burgeroorlog in Syrië eindelijk terug in Marokko.

Rabia Soussi vertrok 11 jaar geleden naar Syrië om met haar Syrische echtgenoot te gaan wonen. Samen kregen ze drie kinderen en leidden er tot vijf jaar geleden een comfortabel leven.

Het koppel weigerde lange tijd Alep te verlaten. Pas toen hun huis op een nacht werd gebombardeerd en buren hen van een zekere dood redden besloot het koppel te vertrekken.

Rabia en haar gezin vetrokken naar Tartous, vanwaar ze naar Libanon hoopten te kunnen gaan om hulp te vragen bij de ambassade van Marokko. Maar dat lukte hen niet. Ze zaten soms dagenlang zonder elektriciteit en voedsel was tien mal duurder als gewoonlijk. « Voor de oorlog was mijn man advocaat, gingen mijn drie kinderen naar school. We hadden een normaal en stabiel leven, we aten goed », vertelt Rabia.

De situatie verergerde nog toen kort na hun aankomst in Tartous, de man van Rabia aan een hartaanval bezweek. Rabia was op dat moment zwanger van hun vierde kind. « Mijn kinderen hebben veel doden gezien, ik wil dat ze het leven zien, ook al gebeurt dat maar één keer ».

Nadat Akhbar Al Yaoum over haar verhaal schreef besloten de Marokkaanse autoriteiten in te grijpen en Rabia en haar kinderen naar Marokko te helpen terugkeren. De ambassade van Marokko in Libanon ondernam de nodige stappen en regelde hun terugkeer. Bij hun aankomst in Marokko werden Rabia en haar kinderen urenlang ondervraagd. De autoriteiten wilden er zeker van zijn dat ze geen banden hadden met het Syrisch regime of met terroristische organisaties.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team