Zoeken

Marokkaanse vlag verboden op WK-2014 in Brazilië?

8 juli 2014 - 23:48 - Sport

©

Marokkaanse voetbalsupporters kregen afgelopen dinsdag geen toestemming om het São Paulo stadion te betreden met een vlag van Marokko. Zij kregen van het personeel van het Braziliaanse stadion te horen dat hun vlag te groot was.

De Marokkaanse supporters bespraken de zaak met leden van het Uitvoerend comité van het WK-2014 van de wereldvoetbalbond FIFA, maar ook dat bracht niets op. Zij mochten de WK-wedstrijd tussen Argentinië en Zwitserland bijwonen maar moesten hun vlag aan de ingang achterlaten.

Volgens een correspondent van Assabah die zich ter plekke bevond, werd aan de Marokkaanse supporters uitgelegd dat hun vlag te groot was en daarom storend zou zijn voor andere fans in hun buurt. Zij zouden door de grote vlag moeilijk de wedstrijd kunnen volgen.

De Marokkaanse supporters uitten hun ongenoegen aan de correspondent van de Marokkaanse krant Assabah. Fans van Argentinië en Zwitserland mochten het stadion wel in met de vlag van hun land.

"Het is onaanvaardbaar dat ze ons niet toestaan om met de nationale vlag te zwaaien. We maakten de reis enkel om aan te tonen dat Marokkanen van voetbal houden."

Tien Marokkanen woonden de wedstrijd Argentinië-Zwitserland bij. Pas bij het verlaten van het stadion kregen ze de vlag terug.

Het comité van de FIFA heeft ook aan supporters verboden om souvenir foto’s te nemen naast commerciële affiches in het stadion, waaronder een publiciteit van een Marokkaans bedrijf.

Marokko en het WK

Marokko plaatste zich niet voor het WK-2014, maar toch was het land op een nogal onverwachte manier aanwezig op het voetbalkampioenschap. Vooral na de wedstrijd Algerije-België werd veel over Marokko gesproken.

Zo zorgde een filmpje waarin Algerijnen de vlag van Marokko verbrandden, na een doel van Marouane Fellaini tijdens de wedstrijd, voor heel wat ophef. Om de gemoederen te kalmeren publiceerde Algerijnse international Sofiane Feghouli een foto van zichzelf met de Marokkaanse vlag.

Na de overwinning van België op Algerije maakte een 41-jarige Marokkaan ook een dodelijk val in Brussel, toen hij met andere supporters de overwinning vierde. België won de wedstrijd onder meer dankzij een doel van de Belgische Marokkaan Marouane Fellaini.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team