Zoeken

Marokko wint wereldkampioenschap biljart

8 juli 2014 - 17:32 - Sport

©

Het nationaal biljartteam van Marokko heeft een ongelooflijke prestatie geleverd door afgelopen woensdag het Wereldkampioenschap 2014 8-ball poolbiljart te winnen. Marokko speelde de finale in Malta tegen Engeland. Het is de eerste keer dat het Marokkaans biljartteam een grote competitie wint.

Door hun uitstekende reputatie werden de Britse spelers vooraf gezien als de grote favorieten van het kampioenschap. Het Marokkaans team zorgde daarom voor extra veel verrassing door deze sterke tegenstander met vier punten verschil te verslaan. Marokko won met 8 punten tegen slechts vier voor Engeland.

In de bijzonder gespannen halve finale speelde Marokko tegen Australië. Het Marokkaans team won met een nipte voorsprong van één punt. De eindscore was 8-7.

Tien Marokkaanse biljart professionals namen deel aan het wereldkampioenschap met als doel de halve finale te halen. Geen van hen verwachte de competitie te winnen, zeker niet van de zeer ervaren Britse spelers. De Marokkaanse spelers waren zo trots op hun overwinning dat ze het op zijn Marokkaans vierden met zaghrata (joejoe geluid) en ’slaat oe slaam 3la rasoulah’ gezang. Daarna kregen zij hun welverdiende trofee onder luid applaus van het publiek.

Marokko was het enige Arabische land op het Wereldkampioenschap 2014 8-ball. Elf andere landen namen deel aan de competitie waaronder gastland Malta, Engeland, Australië, Ierland, Frankrijk, India en Schotland.

Biljart, een zeer populaire sport in Marokko

In Marokko vindt men op bijna elke straathoek een biljart- en tafelvoetbalzaal. Jongeren die niets te doen hebben brengen er het grootste deel van de dag door. Ook tijdens de Ramadan is dat het geval. Zij spelen biljart in groepjes of alleen tot de oproep tot het Maghreb gebed dat het einde van een vastendag aankondigt.

Video van de finale Marokko - Engeland

Bladna.nl