Zoeken

Familie Marokkaanse tiener gedood na Marokko-Frankrijk getuigt

17 december 2022 - 20:37 - Marokkanen in het buitenland

©

De dood van de 14-jarige Aymen, die woensdagavond na de voetbalwedstrijd Marokko-Frankrijk in het Franse Montpellier door een auto werd aangereden, is een schok voor zijn familie, maar ook voor de Marokkaanse gemeenschap in de stad. Ook de voorzitter van de Averroès-moskee betreurde dat "zoiets kan gebeuren vanwege voetbal".

"Mensen zijn nerveus," vertelt Bachir, een oom van Aymen, aan de krant Midi Libre. "Jammer dat zoiets moet gebeuren door voetbal. We hebben veel plezier beleefd aan het spel. Wij voelen ons nu in gevaar", zegt Lhoussine Tahri, de voorzitter van de Averroès-moskee. Donderdag kreeg Lemnouar, de vader van Aymen, bezoek van vrienden, leraren en collega’s die hun steun kwamen betuigen. Ze spraken hun waardering en sympathie uit voor de jonge Aymen. "Iedereen waardeerde hem in La Paillade en in Celleneuve. Hij was hulpvaardig en kwam mijn moeder vaak helpen met het dragen van de tassen. Donderdagochtend nam mijn vader, die net was teruggekomen uit Marokko, hem in zijn armen om te zeggen dat hij hem gemist had," getuigt zijn neef Jibril.

Lees ook: Marokkaanse tiener doodgereden tijdens WK-feest in Frankrijk

Hij was getuige van de gebeurtenissen en zegt dat Aymen op de grond lag met zijn hoofd naar beneden en dat alleen zijn been bewoog nadat hij was aangereden door de auto. "Toen ik in het ziekenhuis hoorde dat hij dood was, viel ik flauw," vervolgt hij. Een familielid, Azeddin, noemt de aanrijding een "terroristische daad". "Als iemand mijn sjaal aftrekt, zal ik niet doden met een mes. Maar een auto is een wapen. Er was één slachtoffer, maar het hadden er drie of vier kunnen zijn. Voor mij was het een daad van terrorisme". Hij zei dat de daad werd voorafgegaan door verschillende provocaties, met name het trekken van een nep-wapen. "Ze zochten naar iets. Ze reden met hoge snelheid over de Zaragoza straat en gingen richting de winkels. Ik had de indruk dat de bestuurder niet helemaal goed in zijn hoofd was," meldt Bachir.

Lees ook: Celstraf voor doodrijden jonge Adam in Frankrijk

De familie van Aymen wil maar één ding: gerechtigheid voor de tiener. "We willen dat er recht wordt gedaan, dat de dader naar de gevangenis gaat, zijn straf uitzit en boet," zegt Said, de oudere broer van het slachtoffer. "Het is een moord voor een eenvoudige vlag. Voor het plegen van zo’n daad, ben je niet in een stabiele staat, maar wat wij willen rust." Na de dood van de tiener werd een onderzoek ingesteld naar "zware mishandeling met een moordwapen, in dit geval de auto".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team